10 bedste feelgood bøger


10bedstefeelgoodbøger

Lethed om hjertet og bobler i maven. En følelse af håb. Det er det, jeg mener, når jeg siger feelgood.

Der findes mange gode bøger derude, men det er ikke dem alle sammen, der giver mig feelgood-fornemmelser. Nedenstående er en liste over nogle af dem, der har gjort det.

Kom gerne med DIT bud på hvilke bøger, du synes, der er feelgood. Det kunne jo være fantastisk, hvis vi kunne inspirere hinanden.

(N.B. Listen er i fuldstændig tilfældig og uprioriteret rækkefølge. Tjek evt. også 10 bedste feelgood film ).


denforkertegiraf

Majse Njor: Den forkerte giraf

Denne her bog har fået nogle hug i pressen, hvilket jeg synes, er helt ufortjent. Jeg elsker Majse Njors humor og autentiske stemme, og begge dele kommer i ”Den forkerte giraf” til udtryk på en varm og livsbekræftende måde, der går lige i feelgood-organet.


Fakir

Romain Puértolas: Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA-skab

Jeg læste historien om fakiren sidste sommer lige efter, at jeg havde læst ”Den hundredårige …osv.” Først blev jeg lidt irriteret på den fjollede tone og forfatterens uvane med at lydstave alle indiske navne. Men så blev jeg pludselig grebet. For under fjolleriet gemmer der sig nogle alvorligere betragtninger om verden og næstekærligheden.


Denhundredårige

Jonas Jonasson: Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt

Den lå på bestseller-listerne i lang tid, inden jeg fik taget mig sammen til at se, hvad det dog var for en mærkelig, lang titel. Da jeg først fik åbnet den, kunne jeg ikke stoppe igen. Hold kæft, hvor er den sjov, og hvor har jeg anbefalet den bog til Gud og hvermand.


skjul
Trisse Gejl: Skjul

Jeg tror, jeg har læst ”Skjul” fem gange nu. Jeg ved ikke, hvorfor den rammer mig sådan. Måske fordi hovedpersonen er den bedste kvindelige antihelt, jeg er stødt på i litteraturen. Måske fordi jeg elsker tonen i den. Den er på én gang trist og tragisk og samtidig så fuld af lun og underspillet humor.


Maren
Maren Uthaug: Og sådan blev det

Jeg blev grebet om hjertet af denne bog. Det er sjældent, der er nogen, der formår at beskrive tingene fra et barns perspektiv på en så fin og troværdig måde, at man som voksen fuldstændig glemmer tid og sted. Det kan Maren, og jeg både grinede og græd og blev varm og glad indeni, da jeg læste ”Og sådan blev det.”


kvindepåspring

Allison Pearson: Kvinde på spring

Der er nok nogen, der vil kalde denne bog for chick-lit/mummy-lit. Måske har de ret. Jeg synes alligevel, at den løfter sig et niveau op over det, både sprogligt og indholdsmæssigt. Jeg anbefalede bogen i Brunch på TV2-Lorry i 2005 i forbindelse med, at jeg blev interviewet om min Superwoman-bog. Siden dengang er den blevet mere kendt og blev i 2011 filmatiseret med Sarah Jessica Parker i hovedrollen.


10_bedste_feelgood_bøger_det_gode_i_dig

Linda Olsson: Det gode i dig

“Det var torsdag, og jeg lavede suppe.” Sådan begynder denne bog, som jeg synes har en titel og et omslag, der signalerer triviallitteratur, men som så langt fra er det. Modsat de andre bøger, jeg anbefaler her, bruger forfatteren ikke humor som virkemiddel, men selve historien og den dybt sympatiske og nærværende jeg-fortæller er så overbevisende feelgood, at jeg bare måtte have bogen med her på min liste.


denperfekteelsker

Majbritte Ulrikkeholm: Den perfekte elsker

Hvis du kun skal læse én kærlighedsbog i dit liv, så skal det være denne her. Den handler om ægte kærlighed, ikke Hollywood-kærlighed, og du bliver både klogere og gladere af at læse den.


Scan 15

Iselin Hermann: Domino

For nogle år siden gik jeg en tur i HC Ørsted-parken i København. På en bænk lå der en bog. Inde i bogen stod der: ”Denne her bog er til dig.” Det var Iselin Hermanns ”Domino”, og jeg var fanget fra første side. Paris, begær, vanvid og forskellige skæbner, der væver sig ind og ud af hinanden. Læs den, hvis du ikke allerede har gjort det.


hundensører

Maria Ernestam: Hundens ører

Det gør ondt at læse ”Hundens ører,” og alligevel er det feelgood. For der er en mening med galskaben, og der er noget vanvittigt tilfredsstillende ved bogens beskrivelser af de forskellige karakterer og deres fejl og mangler. Og så er den også sjov og ender godt.


Måske er du også interesseret i 10 bedste feelgood film ?