Forfatter Ellen Holmboe om at skrive letlæste bøger (interview)


foto_ellen_holmboe

Ellen Holmboe har levet af at skrive for andre siden 1990’erne, men begyndte først at skrive for sig selv, da hun blev mor. Hendes datter elskede at høre Ellen Holmboes egne historier, og da de også læste utroligt meget sammen, fik hun efterhånden øjnene op for børnelitteraturen.

I 2002 startede Ellen Holmboe på Forfatterskolen for Børnelitteratur, i 2004 dimitterede hun derfra, og  i 2006 udkom hendes første bog. I dag, 11 år senere, har hun udgivet mere end 50 bøger.

Hvor er det dejligt, at du har sagt ja til at være den første, der deltager i interviews’ene her på min blog. Fortæl mig, Ellen, hvorfor begyndte du at skrive letlæste bøger?

Fordi min historieelskende datter nægtede at lære at læse, da hun begyndte i skolen. Hun syntes, at letlæsningsbøgerne var kedelige og ikke handlede om noget. Det måtte der gøres noget ved, og så skrev jeg Filip M. Lund-serien – bøger i lix 10, der tager fat i hverdagens store og små spørgsmål som fx: Hvorfor er piger så vilde med heste, og hvad er meningen med livet?

Hvad er det, du særlig godt kan lide ved at skrive i et let sprog?

Historien er nødt til at være enkel og god, når du ikke kan pakke den ind i en masse flot sprog. Når det er sagt, kan let sprog sagtens være poetisk, finurligt, sjovt og levende, selvom det består af korte ord og korte sætninger. Plus at man får lov til at arbejde sammen med nogle af landets dygtigste illustratorer. Letlæsningsbøger kan være små perler, der er fuldt på højde med billedbøger.

Hvor får du idéerne til dine letlæste bøger fra?

Alle vegne; i mit eget liv, i bøger, film, teater, aviser, rejser. I ting jeg hører, ser og undres over. Og sidst, men ikke mindst: ved mit skrivebord. Jeg får allerflest idéer, når jeg skriver.

Kan du huske nogle letlæste bøger, som du selv læste som barn?

I skolen læste vi ”Søren og Mette.” Jeg var topmotiveret og kastede mig over min mormors små, fine danskhæfter, hvor den ene side stod med latinske bogstaver og den anden med krøllede bogstaver. Jeg kendte historierne, det var H.C. Andersens eventyr, så jeg gættestavede og lærte mig at læse begge skrifttyper på én gang.

Hvem har haft den største betydning for, at du er blevet forfatter?

Min datter.

Kan du nævne tre sjove ting om dig selv, som nok vil komme bag på de fleste?

Jeg er uddannet datalog (= ekspert i computervidenskab) og har også læst til elektroingeniør.

Jeg er vild med gyserfilm, også selvom jeg let bliver skræmt og bagefter må sove med lyset tændt.

Jeg har været på rundrejse i Japan med 42 jyske Toyotaforhandlere og deres koner plus Deres Nåder Grev Ingolf og Grevinde Sussi af Rosenborg.

Hvilket karaktertræk er du gladest for hos dig selv?

At jeg er god til ikke at give op.

Hvilket karaktertræk er du mest træt af?

At jeg ikke gider høre efter, når jeg siger, at jeg skal gøre rent. Eller lave momsregnskab.

Hvis du ikke var forfatter, hvad ville du så være?

Ulykkelig.

Hvad er det bedste skriveråd, du nogensinde har fået?

Skriv!

Hvad har været dit livs længste minutter i dit forfatterliv?

Når jeg har ventet på svar fra forlag og legatudvalg.

Hvem er din største helt?

Der er masser af mennesker, jeg beundrer for deres dygtighed eller holder af for deres personlighed, men at gøre dem til helte, ligger ikke til mig. Jeg har heller ikke lyst til at være nogens helt.

Hvilken af dine letlæste bøger er du gladest for?

Jeg er altid gladest for den bog, jeg er i gang med.

Skal jeg se tilbage, står ”Ønskebørn” højt på listen. Den er noget så usædvanligt som en letlæst science-fiction-historie om fosterreduktion og genmanipulation, der også sagtens kan læses af voksne. Men Filip M. Lund vil altid have en særlig plads i mit hjerte. Han er lidt den søn, jeg aldrig fik 😊

Nævn tre letlæste bøger, som du ikke selv har skrevet, men som du gerne vil anbefale:

Henrik Einspor, ”Meteor”

Nicole Boyle Rødtnes, Zombiejæger-serien

Kasper Hoff, Gamerz-serien

Har du et motto?

”Life’s what you make it” og ”If you gotta do it, do it right”

Kan du sige et par ord om din næste letlæste bog og om, hvornår du forventer, at den kommer?

Den 6. februar 2018 udkommer ”Lucas’ Black Friday”, lix 16, +10 år. Den handler om gamerdrengen Lucas, der ryger af sit Counter-Strike-hold, hvis han ikke får en ny skærm. Derfor er alt på spil, da hans drømmeskærm kommer på køtilbud til Black Friday. Men Emma, hans nemesis, er også ude efter den.

En bog om, hvor galt det kan gå, når forbrugerisme brager sammen med flokmentalitet. Den blander fiktion og fakta, og jeg er meget spændt på, hvordan den bliver modtaget.

 

ELLEN HOLMBOE HAR INDTIL VIDERE SKREVET 28 LETLÆSTE BØGER:

Lucas’ Black Friday (Forlaget Løse Ænder, +10 år, lix 16)

Filip M. Lund-serien (i alt 16 bøger, Gyldendal Uddannelse/Forlaget Løse Ænder, +8 år, lix 9-11)

Zombien Zom-serien (3 bøger, Alvilda, +6 år, lix 5)

Ønskebørn (Alvilda, +10 år, lix 23)

Kugler over Nørrebro (Gyldendal Uddannelse, +8 år, lix 13)

De døde dukkers hævn (Løse Ænder, +10, lix 18)

Hjælp jeg er en snemand (Løse Ænder, +10, lix 18)

Felt nummer 13 (Alvilda, +10, lix 23)

Pist væk (Carlsen, +8 år, lix 11)

Lykkesamleren og andre gys (Forum, +9 år, lix 12)

Det perfekte mord (Gyldendal Uddannelse, for voksne der er ved at lære dansk)

HUN HAR OGSÅ SKREVET 28 ANDRE BØGER, DER IKKE ER LETLÆSTE, NEMLIG:

4 x Freakshow, sammen med Nicole Boyle Rødtnes

4 x Superskurkeskolen, sammen med Nicole Boyle Rødtnes

Og de onde lo – amoralsk fabler, sammen med Kristian Eskild Jensen

Marionetdukken

Kaptajn Barske Bill

6 x BITZ – de seje tøsers klub

Luremine

Randulf

Jernkysten

Dosmerdyret

Geparden Geo

+ 6 fagbøger for Dansklærerforeningens Forlag.

Læs mere om Ellen Holmboe på:

www.ellenholmboe.dk

www.løseænder.dk

www.gratisbørnebøger.dk

https://www.facebook.com/ellen.holmboe

Instagram: ellen_holmboe