Forfatter Nicole Boyle Rødtnes om at skrive letlæst (interview)


Nicole Boyle Roedtnes

Nicole Boyle Rødtnes har altid har haft historier i hovedet. Som lille fortalte hun historierne til sin tvillingesøster, når de lå i sengen og skulle skulle sove. Men da Nicole blev 13 år, fik hun sit eget værelse, og så havde hun pludselig ikke længere nogen at fortælle til. I stedet begyndte hun at skrive.

Tak for at være med her, Nicole. Kan du ikke starte lidt med at fortælle om vejen til udgivelsen af din første bog?

Jeg begyndte som sagt at skrive som 13-årig, da jeg fik mit eget værelse og ikke længere havde nogen at fortælle mine historier til. Som 15 årig sendte jeg mit første manuskript ind til et forlag, men det var dog først, da jeg blev 24 år og havde gået på en række skrivekurser samt Forfatterskolen for Børnelitteratur, at jeg fik antaget en bog. Min debutbog udkom i 2010 og er en fantasybog, der hedder ”Dødsbørn”, som er det første bind i serien ”Skeletter i skabet”.

Hvorfor begyndte du at skrive letlæste bøger?

Jeg havde selv enormt svært ved at lære at læse som barn. Og jeg husker med gru, at der kun fandtes kedelige letlæsningsbøger. Siden da er der heldigvis sket rigtig meget, og der er kommet mange fede letlæste titler. Den udvikling ville jeg gerne bidrage til. Derfor udgav jeg i 2013 serien ”Zombie-jæger”. Oprindelig skulle der kun være kommet fire bøger, men serien blev voldsomt populær, og i dag er der 18 bøger i serien og flere på vej. Da jeg begyndte på Zombie-jæger, blev jeg fascineret af det korte format. Jeg tog det som en udfordring at lave en super fed historie uden, at den blev for lang eller for svær at læse. Og siden da har jeg skrevet en lang række letlæste bøger, bl.a. serierne “De skjulte dæmoner” og “Star Girl.”

Hvad kan du særlig godt lide ved at skrive i et let sprog?

For mig kommer det letlæste meget naturligt. Jeg har altid skrevet meget mundtligt. Og derfor er det ikke svært for mig at skrive letlæst. Selvfølgelig skal jeg tænke over, hvilke ord jeg bruger, men jeg synes, det kan være en sjov udfordring at skulle tænke over ordenes længde. Noget, man jo normalt ikke gør så meget.

Hvor mange letlæste bøger har du skrevet?

Indtil nu er det blevet til:

Byg en far, Alvilda, 7-10 år, lix 10

Star Girl 1-3, Alvilda, 8-12-årige, lix 12

Zombie-jæger 1-8, Alvilda, Lix 19, 9-12 år.

Zombie-jæger – den nye verden 1-4, Alvilda, Lix 19, 9-12 år.

Zombie-krigen 1, Alvilda, Lix 19, 9-12 år.

Zombie Lejrskolen 1-2, Alvilda, Lix 19, 9-12 år.

Zombie Zoo (en serie i Zombie-jæger-universet, men som er lettere at læse) Alvilda, Lix 12, 8-12 år.

Har du skrevet andre bøger end letlæsningsbøger? 

Jeg har skrevet en lang række romaner og serier:

Skeletter i skabet 1-4, Facet. Fantasy til de 12-15-årige.

Medaljonen 1-3, Facet, Fantasy til de 9-12-årige.

Elverdans 1-2, Alvilda, fantasy til de 10-12-årige

Elverskud 1-3, Alvilda, fantasy til de 12-16-årige.

Ilttyv 1-3, Alvilda, dystopi til de 13-19-årige

Hul i hovedet, Alvilda, YA-roman

XY, Alvilda, YA-roman

Ar fra mit glemte liv, Alvilda, YA-roman

Udstillet, Alvilda, YA-roman

Genfærd, Alvilda, YA-roman

Bitchen imellem os, Facet, YA-roman

Fanget i flodhestens gab, Alvilda, til de 9-12-årige

Fanget i bjørnens kløer, Alvilda, til de 9-12-årige

Superskurkeskolen 1-4, Alvilda, til de 9-12-årige (skrevet sammen med Ellen Holmboe)

Freakshow 1-4, Alvilda, til de 9-12-årige (skrevet sammen med Ellen Holmboe)

Bussemændenes rekordbog til de 8-12-årige (skrevet sammen med Bjarke Schjødt Larsen)

Hvor finder du inspirationen til dine letlæste bøger henne?

Den kan komme alle mulige steder fra. Fra bøger, jeg læser, film, tv-serier og ting, jeg oplever. Og nogle gange så kommer det bare som et lynnedslag i hjernen, hvor jeg ikke kan sige, hvor det kommer fra. Det opstår bare.

Kan du huske nogle letlæste bøger, som du selv læste som barn?

Jeg kan huske nogle, der hed noget med ”Tut og Tot”, men jeg var ikke fan. Der skete altid det samme, enten var de i skoven eller på stranden eller lign. Jeg synes, de var dræbende kedelige. Jeg kan desværre ikke huske nogle gode letlæste bøger. De har sikkert været der, men jeg fandt dem desværre ikke. Min læseglæde opstod først, da jeg læste serien ”Alanna” af Tamora Pierce og senere Lene Kaaberbøls bøger om Sølvhesten.

Hvem har haft den største betydning for, at du er blevet forfatter?

Jeg skrev i hemmeligt i de første mange år, så i de år må det have været mig selv. Min egen stædighed, hvis man kan tillade sig at sige det. Efter gymnasiet tog jeg på mit første skrivekursus. Det var hos Irene Pedersen på Skriveskolen Hemingway. Og det kursus og Irenes undervisning ændrede alt for mig. Her lærte jeg håndværket. Og jeg er evig taknemmelig for, at jeg fandt det kursus. Jeg var også så heldig, at jeg i forbindelse med det kursus fik Lene Kaaberbøl til at læse en del af min første bog. Lenes feedback var guld værd.

Nævn tre sjove ting om dig selv, som nok vil komme bag på de fleste:

Jeg har en enægget tvillingesøster. Hun er læge, og vi ligner hinanden meget, så nogle gange bliver hun stoppet på gaden, fordi folk tror, hun er mig. Og jeg er også flere gange blevet stoppet på hospitaler af hendes tidligere studiekammerater og kollegaer, som har troet, at jeg var hende.

Som barn var jeg meget dårlig til at stave. Jeg var en af dem, der havde 30 fejl i diktat, og derfor skrev jeg i smug, fordi jeg ikke ville have, at folk grinte af mig og sagde, at jeg aldrig ville kunne blive forfatter.

Jeg har vildt svært ved at huske ansigter, og så har jeg heller ikke nogen stedsans. Så hvis du møder mig, og jeg virker lidt forvirret, så er det muligvis, fordi jeg ikke helt ved, hvor jeg er, eller hvem du er.

Hvilket karaktertræk er du gladest for hos dig selv?

Min stædighed. Jeg brugte 9 år på at sende bøger ind til forlag og få afslag, men jeg gav ikke op, selvom jeg havde lyst til det mange gange. Og stadig i dag, så hjælper min stædighed mig med at opnå ting, jeg ikke troede, var muligt.

Hvilket karaktertræk er du mest træt af?

At jeg er dårlig til at huske ansigter. Jeg møder rigtig mange fantastiske mennesker, både lærere, bibliotekarer, bogbloggere og læsere. Men jeg har svært ved at huske deres ansigter, når vi skilles, og det er så pinligt, når jeg så møder dem nogle måneder senere til en messe, og ikke kan huske, hvem de er. Hvis jeg kunne ændre en ting ved mig selv, så skulle det helt klart være det.

Hvis du ikke var forfatter, hvad ville du så være?

Jeg er uddannet cand.mag. i dansk, så jeg ville nok bruge min uddannelse og fx arbejde som underviser eller med kommunikation. Men jeg er meget taknemmelig for, at jeg blev forfatter, for det er det fedeste job i verden.

Hvad er det bedste skriveråd, du nogensinde har fået?

Da Lene Kaaberbøl læste min første bog og sagde, at jeg skulle smadre det hele og starte forfra. Hun sagde det, efter jeg pressede hende til at sige sin ærlige mening om bogen, og om hun troede, den ville have en chance hos et forlag. Og jeg er så glad for, at hun svarede mig ærligt. Jeg havde brugt år på at fedte rundt i den bog og skrive om og om og om uden at komme nogen vegne. Men efter Lenes råd, så lagde jeg den fra mig og startede på en helt ny bog. Den bog der senere blev til “Dødsbørn,” min debutbog,

Hvad har været dit livs længste minutter i dit forfatterliv?

Når jeg har en skriveblokering, og jeg bare ikke kan komme videre. Det er den værste følelse i verden.

Hvem er din største helt?

Alle de børn og unge, som kæmper med læsevanskeligheder, men som overvinder sig selv og fortsætter med at læse, selvom det er svært. Jeg ved, hvilken kamp det er, og jeg har en kæmpe respekt for dem.

Hvilken af dine letlæste bøger er du gladest for/mest stolt af?

Jeg er utrolig stolt af ”Zombie-jæger”-serien, fordi jeg får en masse mails fra børn og deres forældre, der fortæller, at den serie har fået dem i gang med at læse. Det er den største ros, man kan få. Derudover har ”Byg en far” en helt særlig plads i mit hjerte, da det var en bog, jeg skrev længe inden, jeg debuterede, men som der skulle gå 9 år før udkom, da den skulle finde sin rigtige form og det rigtige forlag.

Nævn tre letlæste bøger, som du ikke selv har skrevet, men som du gerne vil anbefale:

GHOST-serien af Bjarke Schjødt Larsen til alle, der er vilde med superhelte.

“Søstre på de syv have” af Camilla Wandahl til dem, der gerne vil have letlæst fantasy.

Bøgerne om Filip M. Lund af Ellen Holmboe til dem, der vil have nogle sjove og underfundige bøger om detektiven Fillip.

Har du et motto?

Når jeg underviser forfatterspirer, så plejer jeg at sige, at det ikke nødvendigvis er de dygtigste skribenter, der ender med at blive forfattere. Det er derimod de stædigste. Dem, der nægter at give op.

Kan du sige et par ord om din næste letlæste bog og om, hvornår du forventer, at den kommer?

Min næste letlæste serie hedder ”Død Jord”. Den udkommer til efteråret og er en scifi-historie om nogle børn i en raket på vej til en base på en fremmed planet. Den er lix 7.


Læs mere om Nicole Boyle Rødtnes her:

www.nicoleboyleroedtnes.dk

Facebook: Nicole Boyle Rødtnes – Forfatter

Instagram: Nicoleboyleroedtnes