Jeg ryster stadig lidt – Dagbog fra skurvognen (1)


forfatterblog_anette_ellegaardTirsdag formiddag. Klokken er næsten halv elleve, og nu kan jeg ikke trække den længere. Udenfor er bladene blevet brune i kanterne, himlen er grå, og det suser i træerne som et varsel om efterårets snarlige storme.

Med rystende fingre finder jeg kassen frem. Det er hernede alt sammen. Alle de noter, jeg har griflet ned gennem de seneste 7-8 år, alle de sider, jeg har revet ud af Dagens Medicin, Ugeskrift for Læger og engang imellem også Mandens Djøfblad.

Jeg vil skrive en bog, og jeg ved godt, hvad den skal handle om. Men jeg er bange, for jeg ved ikke, om jeg kan. Jo, jeg ved selvfølgelig godt, at jeg kan skrive en bog, det har jeg gjort før, men kan jeg skrive lige præcis den her bog?

Angsten tager til, mens jeg pakker bøgerne og noterne ud af kassen. Det virker helt uoverskueligt. Hvor skal jeg begynde, og hvor skal jeg ende? Hvor meget skal jeg vide, før jeg kan gå i gang?

Det bliver helt galt, da jeg opdager, at jeg med tiden har kreeret to forskellige hovedpersoner. Hver sin type med hvert sit plot. Det er den samme, og så er de alligevel forskellige. Inden jeg går videre, er jeg nødt til at tage en beslutning: Hvad er det for en historie, jeg vil fortælle?

Det svimler for mine øjne, da jeg går ud af skurvognen og gennem haven. Jeg er sikker på, at jeg denne gang har taget munden for fuld. Hvordan kunne jeg også tro, at jeg kunne skrive noget, der var så kompliceret? Noget, der krævede research? Noget, der var for voksne? Noget, der ligger langt fra nogen anden genre, jeg har skrevet før?

Jeg samler et æble op fra jorden og kaster det, så langt jeg kan. Det lander ovre ved bålpladsen, mindre end tyve meter fra der, hvor jeg står. Langskydning har aldrig været min stærke side. Heller ikke det.

Inde i huset finder jeg min mobiltelefon frem og ringer til min bedste ven. Jeg er ikke sikker på, at han tager den. Det er jo formiddag, og han er formentlig travlt optaget af sit arbejde og har ikke tid til at snakke.

Men der tager jeg fejl. Han vil gerne lytte, og han synes ikke, jeg er sindssyg.

”Hende der, nummer to,” siger han mellem to bidder af et knasende brød. ”Hende skal du gå med. Hun lyder rigtig interessant.”

Og så pludselig finder jeg fodfæste. Svimmelheden aftager. Selvfølgelig er det hende, der er min hovedperson. Hvordan kunne jeg overhovedet være i tvivl?

Jeg styrter tilbage til skurvognen. Nu går det stærkt. Selv om jeg stadig ryster på hænderne, så ved jeg, hvad vej jeg skal gå. Jeg har fundet hjørnet af en historie, og jeg har fundet modet til at grave resten af den frem.

De næste dage er det det eneste, jeg laver. Jeg læser mine noter og udklip, jeg graver i min hjerne, og jeg kommer i gang med at skrive en slags synopsis på computeren.

Nu, i dag, hvor det er fredag, suser det påny i træerne udenfor. Bladenes kanter er blevet endnu mere brune, men jeg har skrevet fem sider. Det er ikke en bog, det er bare en masse ord om alt det, jeg gerne vil skrive om, hvad karaktererne hedder, hvad det er, de vil, og hvad der forhindrer dem i at opnå det. Der er stadig langt igen, stadig alt for mange huller i den usynlige verden, jeg er i gang med at skabe ud af ingenting, men jeg er kommet i gang.

Og i næste uge ved jeg, hvad jeg skal. Der er bøger, jeg skal have læst eller genlæst, og der er mennesker, jeg skal have snakket med. Rigtige, levende mennesker. Sådan nogle, der kender den verden, jeg vil skrive om, indefra.


PS. Ovenstående er den første i en lang serie af blogindlæg, hvor jeg hver fredag deler mine tanker og oplevelser i forbindelse med den skriveproces, jeg aktuelt befinder mig i. Indlæggene bliver skrevet lige fra hjertet hver fredag eftermiddag, helt ucensureret, helt uden tanke for, om der er nogen, der gider læse dem, eller om de nu falder heldigt ud i søgemaskinernes lotteri. Følg med, hvis du har lyst til at komme med bag kulissen og få indblik i, hvordan min næste bog bliver til.


✿ – ✿ – ✿   SIDSTE NYT   ✿ – ✿ – ✿


Sandhedens Magt kommer som ebogPÅ MANDAG UDKOMMER Sandhedens Magt 1-3 som ebog på forlaget Lindhardt & Ringhof.

Serien modtog i 2006 Aschehoughs Børnebogspris (2. præmie), udkom første gang i 2008 og er oversat til svensk. Den har hidtil kun kunnet fås som papirbog og lydbog, men L&R købte fornylig rettighederne til e-bogsudgaven, og nu er de altså klar til udgivelse. Lån ebøgerne via ereolen eller køb dem fx her.


anette-ellegaard-bogforum-2016MØD MIG PÅ BOGFORUM 2016. Søndag d. 13. nov. optræder jeg på Saxoscenen sammen med min kollega, Pernille Juhl. For at fejre det har vi lavet en lille konkurrence, som vi annoncerer på facebook på søndag d. 16. oktober.

Jeg kan allerede nu afsløre, at præmien består af 2 éndags-billetter til BogForum + en kop kaffe og en kage i caféen, hvor du har mulighed for at snakke med én af os eller os begge to (du vælger selv). Så hold øje med min facebook-side, konkurrencen bliver offentliggjort meget snart!