Gode letlæsningsbøger


Gode letlæsningsbøger kan være det, der gør hele forskellen, hvis dit barn ikke bare skal knække læsekoden, men også finde glæden ved at læse. I dette blogindlæg har jeg samlet de bedste bud på gode letlæsningsbøger, som syv danske forfattere til letlæste bøger har givet mig.

Jagten paa den magiske blomst af Anette Ellegaard

Jeg er selv forfatter til ni letlæsningsbøger og kunne sagtens skrive et blogindlæg om mine egne bøger. Det er imidlertid ikke mit ærinde lige nu.

(Hvis du alligevel er nysgerrig, så kan du læse et uddrag af min seneste letlæste fantasyserie eller hente de gratis lydbøger til Tea i Elverland-serien).

Nå, men til sagen:

I 2018 interviewede jeg syv danske forfattere, der (bl.a.) skriver letlæsningsbøger. Det kom der ikke bare en masse interessante portrætter ud af, der kom også en bunke forslag til gode letlæsningsbøger.


Hvem skriver letlæsningsbøger i Danmark?

Letlaest_fantasy

Der er mange forfattere i Danmark, der skriver gode letlæsningsbøger, men de syv forfattere, jeg interviewede, var Ellen Holmboe, Henrik Einspor, Anne Sofie Hammer, Sandra Schwartz, Emil Blichfeldt, Lise Bidstrup og Nicole Boyle Rødtnes.

Jeg ville gerne have interviewet flere forfattere, men på grund af tidsmangel har jeg måttet sætte interview-rollen på pause for en stund. Jeg skal jo også have tid til at skrive nogle (gode) bøger selv.

Én af de ting, jeg spurgte alle forfattere om, var, hvordan de kom i gang med at skrive letlæst. Det havde de hver især en forklaring på, men for en stor del af dem, var svaret, at de enten selv eller deres børn havde manglet/savnet nogle gode letlæsningsbøger.

Og ja, selv om mine fire børn i dag alle er (næsten) voksne (tro mig, det går SÅ hurtigt!), så kan jeg også godt selv huske frustrationen. Det der med at stå på biblioteket, overtøjet strammer, sveden hagler, ungerne vil have en bog, ingen af dem ser spændende ud, og man har bare lyst til at råbe:

Hvor [%&#€%§&!!!] er de gode letlæsningsbøger henne?


Gode letlæsningsbøger – forfatternes egen guide

Hvis du genkender scenariet ovenfor, så fortvivl ikke. Det var nemlig lige præcis det spørgsmål, jeg også stillede forfatterne. Eller det vil sige, jeg bad dem om at nævne tre letlæste bøger, som de ikke selv havde skrevet, men som de ville anbefale andre.

Det kom der en masse gode svar ud af, og dem har jeg nu samlet til en liste, som jeg har sorteret alfabetisk (man er vel gammel bogopsætter).

Og så … Skal jeg ikke holde dig hen længere! Her er listen over gode letlæsningsbøger – anbefalet af forfattere, der selv skriver letlæst:


Benni BødkerSarin-serien
Bjarke Schjødt LarsenGHOST-serien
Camilla WandahlSøstre på de syv have
Dan GreenburgZack-bøgerne
Ellen HolmboeZombien Zom, Mesterdetektiven Filip
Emil BlichfeldtJohnny Necrotic – serien
Henrik EinsporMeteor
Kasper HoffGamerz-serien
Lene AdalAlle bøger
Lene Møller JørgensenTre i krig – serien
Merlin P. Mann og Jan KjærTaynikma-bøgerne
Nicole Boyle RødtnesZombiejæger-serien
Peter GotthardtAlle bøger
Thorstein ThomsenDe ti diamanter

(Nogle af dem anbefalede hinanden, hvorfor deres navne optræder både her og der).


Kort om letlæsningsbøger, lix- og let-tal

“Jagten på den Magiske Blomst, 1-3” har lix 12.

Lix – og let-tal er en måde at angive, hvor svær en bog er at læse. For at dit barn får en god læseoplevelse er det vigtigt at vælge en bog, som barnet synes er interessant, men også én, som passer til det niveau, han/hun er på.

På de fleste letlæsningsbøger er der angivet et lix- eller et let-tal. Nogle gange begge dele. Det står typisk på bagsiden eller på første eller sidste side. Jo lavere tal, des lettere bog.

Der er en smule forskel på, hvordan man regner de to tal ud. Det nemmeste er at lade dit barn test-læse forskellige bøger, indtil I har fundet et niveau, der passer. Herefter kan I kigge efter andre bøger med samme lix- eller let-tal.

Hvis du vil vide mere om, hvordan man udregner tallene, og hvilke tal, der passer til hvilket klassetrin, så kan du fx klikke på dette link.


Kender du et barn, der har brug for at lytte, mens det læser?

Download de gratis lydbøger til Tea i Elverland her